Balık Tutmanın Faydaları: Zihinsel ve Fiziksel 8 Fayda

Şehir hayatının ve insanlarının yüksek hızdaki temposundan ve koşuşturmasından sıyrılıp, biraz yavaşlamayı ve insan doğasına uygun sakinlikte, kaliteli vakit geçirmeyi hepimiz istiyoruz ve vakit yaratmaya çalışıyoruz. Oltaya sevdalı olanlarımız zaten balık tutmanın faydalarından bu şekilde sonuna kadar yararlanıyor. Bazen yalnız kalma ihtiyacımızı karşılamak için bazen de ailemiz ve arkadaşlarımızla unutulmaz anılar biriktirmek için balık tutmayı seçiyoruz. Balık avlarında bazen öyle anılar yaratıyoruz ki ömür boyu arkadaş ortamlarında dilimizden düşüremiyoruz.

Küçük yaşlardan itibaren İstanbul’un çeşitli yerlerinde babamla balık avına çıktık. Bazen Galata Köprüsünde, bazen Boğazda Akıntı Burnunda, bazen Avcılar sahilinde bazen de farklı yerlerde istavrit, lüfer ve izmarit avlarımız oldu. Babam, kendince balık tutmanın faydasını ve bu aktiviteyi neden bu kadar sevdiğini şöyle açıklamıştı o yıllarda: “Oltayı denize salladığım zaman, kafamda hoşlanmadığım ne varsa, hepsini o kurşunla beraber denize gönderiyorum.”

Fakat balık tutmanın faydaları bunlar dışında hem zihinsel hem de fiziksel anlamda bir çok faydası bulunuyor. Bunlardan 8 tanesini sizin için derledim.

1. Yenilenmiş Odak

Balık tutmanın en büyük faydalarından birisi, suyun vermiş olduğu doğal rahatlama hissidir. Deniz ya da bir göl kenarında suya bakarak geçirilen süre zaten başlı başına bir zihin boşaltma etkisi yaratmaktadır. Bununla beraber balık avına kaydırdığınız odağınız ile de gündelik işlerin ve problemlerin telaşından zihninizi arındırmış olursunuz. Çünkü balık tutmak için strateji ve yaratıcılık gereklidir. Uygun balık avı noktası aramak, misina bağlamak, oltaya yem, takım bağlamak ve en son da balığın vurmasını heyecanla beklemek gibi harika zihin rahatlatıcı eylemlere odaklanmış olacaksınız. Bunun sayesinde de stres ve depresyondan uzaklaşma imkanınız olacak.

İnsanı sakinleşmeye iten doğasıyla hem fizyoterapistler hem de psikologlar tarafından sıklıklar tavsiye edilmesinin arkasında bu egzersiz türünün meditasyon etkisi yaratmasının payı büyüktür.

Ayrıca doğa ve mutluluk arasındaki ilişki üzerine yapılmış bu çalışmayı okumak isteyebilirsiniz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4157607/

2. Yalnız Kalabilmek

Şehir insanının en büyük problemlerinden birisi yalnız kalamamak. Oysaki bir insanın en büyük ihtiyaçlarından birisi zaman zaman yalnız kalabilmektir. Bu sayede zihnimizi dinlendiririz ve hiç bir şeye acele etmek zorunda kalmadan bir başımıza vakit geçirebiliriz. İnsanın düşünebilmesi, kendi içine dönebilmesi ve zihinsel huzura kavuşması için bazen tek başına su kenarında geçirilmiş bir gün fazlasıyla yeterli olabilmektedir. Daha fazla iç gözlem yapmak ve berrak düşünebilmek için yalnız başına vakit yaratabilmenin oldukça kıymetli ve elzem olduğunu düşünüyorum. Yalnız başına geçirilen bu aktiviteler aynı zamanda insana kendi kendine yetebilme kabiliyetini de kazandırmaktadır.

3. Öz Saygı Kazanımı

Ruh sağlığına en faydalı şeylerden birisi de özgüvendir. Balık tutarken bazı ufak tefek problemler serisini çözmeniz gerekir ve aslında bir çok şey de öğrenmiş olursunuz, yeni yetenekler kazanırsınız. Balıkçılık serüveninde ilerlediğiniz zaman ve balık tutmaya başladığınızda artık kendinize daha fazla güven duyuyor olacaksınız. Bu haliniz hayattaki sorunlar karşısında ve hedeflerinize ulaşırken de kendinize güvenmenizi destekleyecektir.

4. Spor ve Egzersiz

Balık tutmanın bir spor olduğu söylenir ve evet gerçekten de öyledir. Her ne kadar yemli avlarda sabit beklemek gerekse de, avalanacağınız noktaya gitmek için bazen oldukça fazla yürümeniz ve malzemelerinizi de yanınızda taşımanız gerekir. Doğru avlak noktasına ulaşmak ve hareket etmek başlı başına bir iştir.

Balık tutmanın fiziksel açısından faydası

Eğer spin av disiplini ile at-çek balık avcılığı yapacaksanız zaten tadından yenmez. Çeşit çeşit rapalanız ile suyu dövecek, gece gündüz demeden yürüyeceksiniz. Ta ki doğru av noktasında balığı bulana kadar. Levrek avı yapıyorsanız kasık çizmeleri ve tulum ile suyun içinde, kabarık denizde yürüyeceksiniz ve ne kadar zor olsa da endorfin girdaplarında vücudunuzun tüm gerginliğini atacak, enerjinizi yükseltecek ve sağlığınızı iyileştireceksiniz.

Bir de çok zorlayıcı olan alabalık avcılığı vardır ki bu insanlara gerçekten şapka çıkartıyorum. Yüksek rakımlarda, nehir kenarlarındaki dik yamaçlarda ya da nehir içerisinde akıntıya karşı yürümek kardiyovasküler kapasitenizi arttıracağı gibi küçüklü büyüklü kas gruplarını çalıştırmanızı da sağlar. Eller, bilekler, ön kol, arka kol ve büyük bacak kasları da dahil olmak üzere bir çok kas grubunuz aktif olarak çalışacaktır.

Günlük fiziksel aktivitelerin faydalarını ve hastalıkları engelleme üstündeki rolünü tüm detaylarıyla açıklayan bu İngilizce web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

5. Güneş Işığı ve D Vitamini

D Vitamini ve Güneşden Faydalanma

D vitaminini vücudumuza güneş sayesinde alırız ve bağışıklık sistemimizin güçlü olması için oldukça gerekli olduğunu biliyoruz. D vitamini almak için de güneşten olabildiğince faydalanmamız gerekiyor. Balık tutmanın bir çok faydası dışında, yapacağınız her balık avı gezisinde D vitamini de almış olacaksınız.

D vitamininin faydaları ve eksiklikleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıyı okuyabilirsiniz.

6. Sağlıklı Yemek

Taze yakalanmış bir lüferin yerini hiç bir şey tutmaz. Özellikle kış aylarında kendini gösteren lüfer familyası yağlı bir balık olduğu için de mangalda harika olur. Lezzeti haricinde elbette içerdiği omega-3 ve diğer faydaları ile bir çok balığın sayısız faydası olacaktır. Taze balık tüketme keyfi de cabası.

7. Gerçek Sosyallik, Aile İlişkileri ve Gevşeme

Yapılan araştırmalara göre balık avı sırasında kortizol (stres hormonu) seviyemiz oldukça düştüğü için zihinsel olarak çok rahatlarız. Bu ruhsal rahatlamanın balık avı sonrasında bile 3 haftaya kadar sürebileceği söylenmektedir. Doğada vakit geçirmek kan basıncımızı düşürü, kaygılarımızı azaltır ve olmak istediğimiz ruh halinde olmamıza fırsat verir. Doğada vakit geçirmenin insan psikolojisi üzerindenki etkileri için bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Bu rahatlamalar haricindeki faydalardan birisi de gerçek aile ve arkadaş ilişkilerine odaklanmamızı sağlamasıdır. İnsanlarla ilişkilerimiz kuvvetlenir. Şehirden, dijital dünyadan, sosyal medyadan ve ekranlardan uzakta geçirilmiş bir doğa aktivitesi benim için en kaliteli zaman geçirme yöntemidir. İnsanın yaşlanmasını geciktiren ve mental anlamda kuvvetli olmasını sağlayan en önemli şeyin insan ilişkileri olduğu söyleniyor. Sevdiklerimizle beraber doğada bir gün geçirmek bu sebeple çok kıymetli. Sosyal ilişkilerin yaşam memnuniyetiyle ilişkisini anlatan bu bilimsel makale ilginizi çekebilir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937874/

Cep telefonları ve sosyal medya sayesinde bugün neredeyse hepimiz dopamin bağımlısı olduk. Sahte, faydası olmayan ve istediğimiz anda ulaşıp hızlıca tüketebileceğimiz dopamin kaynaklarına sahibiz. Bu sahte kaynaklardan üretilen dopamin sayesinde, gerçekte üretmemiz gereken yerlerde dopamin üretemiyoruz çünkü sabırsız ve dikkatlerimiz dağınık halde geziyoruz. Cep telefonundan uzak kalmak ve bir balık yakalamak için uğraş sergilemek bize gerçek dopamin tatminini sağlayacak ve bir süreliğine de olsa sosyal medyadaki sahte dopamin kaynağından uzak kalmamızı sağlayacaktır.

8. Sabırlı Olmayı Öğretir

Balık yakalamak için genellikle sabır gereklidir çünkü oltanızı denize atıp hemen balık yakalayamazsınız. Bir dizi değişken vardır. Havanın durumu, yemlerinizin durumu, bulunduğunuz yer, suyun durumu, şans, teknik vs.. Lodos mu poyraz mı var? Hava basıncı ne durumda, hava bulutlu mu, deniz patlak mı? 🙂 Neticede belirli bir uğraş gerekiyor ve doğru zamanda doğru yerde balığı yakalamak için sabırlı olmaktan başka çareniz kalmıyor. Bu sabırlı olmaya teşvik edici aktivite sayesinde de gerçek hayatınızda daha sakin ve huzurlu bir insan olmanız çok mümkün.

Bu açık hava aktivitesinin en güzel tarafı herkese uygun olmasıdır. Erkek ya da kadın her yaştan insanın uygulayabileceği bu spor ile kendi iç dünyanızı keşfederken stresten de uzaklaşmanın keyfine varacaksanız. Belki de planladığınız sağlıklı hayata başlangıç için bir bahaneniz olacak. İyi kötü demeden bir olta kapın ve suya doğru ilerlemeye niyetlenin.

Siz de balık tutmanın faydaları hakkında aklınıza gelenleri söylemek ve yazıma katkıda bulunmaktan çekinmeyin. Yorum kısmına muhakkak düşüncelerinizi bekliyorum.

 

“Balık Tutmanın Faydaları: Zihinsel ve Fiziksel 8 Fayda” üzerine bir yorum

  1. Balık tutmanın bazı faydalarını biliyorduk ama bu şekilde detaylı anlatmanız hoş olmuş. Özellikle mental açıdan ciddi faydalı olduğunu ben de düşünüyorum. Bir çok zaman balık tutamasam bile, oltayı denize sallamak gerçekten ciddi stres atmama yardımcı oluyor.

    Yanıtla

Yorum yapın